Gdy życie daje w kość

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Maria
Posty: 7795
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010

Post autor: Maria »

Gdy życie daje w kość

Nauczyła się trzymać powietrza,
iść po wodzie i sypiać nad chmurą;
mówią o niej - nie zawsze jest grzeczna,
ona tylko chce pisać
z pazurem.

Nauczyła się jeść nową łyżką,
trzymać fason przez ząb zaciśnięty,
choć do niego ma wciąż dalej-blisko,
święte jednak tu są
argumenty.

Nauczyła się pić z niby szklanki,
niekoniecznie złoconej i pełnej;
ktoś porcjuje jak w bajce irlandzkiej,
wodę życia trzymając
pod hełmem.

Nauczyła się być prawie szelmą,
nawet suką zadziorną, gdy trzeba,
w imię zasad prawości ma jedną,
złotą ścieżkę - po trupach,

do celu.
Nie myśl głośno, obudzisz uśpione.