macki

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gloinnen
Posty: 3650
Rejestracja: śr 09 lut, 2011
Lokalizacja: Lothlórien

Post autor: Gloinnen »

Chciał cię w kosz róż schwytać. Z wiary w przeznaczenie
wyplatał klatki. Jedno podziemne przejście
wydrapałaś w milczeniu.
On przy wylocie już kłaniał się świątkom;
był tam jak zwykle, uprzedni, niedokonany.
Każde słowo zaplątane w kroki
przechwytywała straż nocna, łza i pięściak.
Popielate trawy dogasały, stąpał po nich z czułością.
Nie będzie ciebie beze mnie;
zatrzasnął portal, trysnęły minuty
ze splecionych palców.
Policzył wszystkie nasiona w klepsydrze, głodem odurzał
i ślad w ślad, jak zawsze, za tobą ,wrósł w krzyk, aż do pętli.
Dobro i zło należy pamiętać wiecznie. Dobro, ponieważ wspomnienie, że kiedyś nam je wyświadczono, uszlachetnia nas. Zło, ponieważ od chwili, w której je nam wyrządzono, spoczywa na nas obowiązek odpłacenia za nie dobrem.
/M. Gogol