Przemilczane ludobójstwo na kresach

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Anonymous

Post autor: Anonymous »

"Przemilczane ludobójstwo na kresach"
ks. Tadeusz Isakowicz - Zaleski

Polecam, bo warto łyknąć odrobinę historii, na której to jakby zapomnieniu zależało i Państwu i Kościołowi. W każdym bądź razie obchody rocznicy mordów na Wołyniu były dla prezydenta mniej ważne niż dzień kultury Ukrainy w tym samym czasie ( o zgrozo ! )
Warto bo trzeba pamiętać zwłaszcza tam gdzie co niektórzy woleliby zapomnieć.
Drastyczne opisy kaźni na niewinnych ludziach.
Polecam.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Czytałam, gorąco polecam. Ks. Isakowicz jest odważny, a jednocześnie wyważony w swoich sądach. Nareszcie bez "poprawności politycznej" postawiona teza o świadomej, planowanej i konsekwentnie prowadzonej eksterminacji narodu polskiego. To nie był mord motłochu, to nie samosąd nienawidzących się sąsiadów, to akcja z ideologią nazistowskiej partii w tle, wojskowa. Wdeptywana w niepamięć, przekłamywana opowieściami o jakichś incydentach (tysiące ofiar!), o porachunkach nacjonalistycznych, gdzie winę rozkładano na pół. Wstyd.
A drastyczne sceny na zawsze zapadają w pamięci. Wiecie, co to były wianuszki? Oszczędzę.
Przeczytajcie.
Ostatnio zmieniony ndz 05 gru, 2010 przez Mariola Kruszewska, łącznie zmieniany 1 raz.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Jolanta Kowalczyk
Posty: 2823
Rejestracja: śr 17 wrz, 2008
Kontakt:

Post autor: Jolanta Kowalczyk »

Polecam książkę K. Lubienieckiej-Baraniak: "Gdy brat staje się katem"
Jest to opowieść dokumentalna, która powstała dzięki wspomnieniom naocznego świadka wydarzeń z czasów rewolucji październikowej 1917 roku, dwudziestolecia międzywojennego oraz lat drugiej wojny światowej i późniejszych.
Książka ukazuje wspólną egzystencję ludności polskiej i ukraińskiej na Wołyniu, gdzie w miejsce panującego wcześniej spokoju, szczęścia i przyjaźni sąsiedzkiej wkrada się nieufność, agresja i niewyobrażalne okrucieństwa. Skąd ta nagła zmiana? Z jakiego powodu brat staje się nagle katem?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Jolanta Kowalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.