Agora

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gloinnen
Posty: 3650
Rejestracja: śr 09 lut, 2011
Lokalizacja: Lothlórien

Post autor: Gloinnen »

Jedna czasoprzestrzeń została nam dana,
Byśmy ją umieli zapełnić barwami,
Które napisane ? pragniemy wciąż składać
Zawsze po swojemu ? i znów się mijamy.

Nikt się nie ogłasza wszechwiedzącym mędrcem.
Te same w nas lęki i zachwyty drzemią
I nic to, że czasem lira kiepsko brzęknie,
Gdyż trzeba się dzielić między sobą ? pieśnią.

Bywa - wsiąkną w słowa fałszywe tonacje.
Talent raz się skryje, raz błyśnie jak uśmiech.
Lecz przecież śpiewamy historie bliźniacze
Dla świata, by wlewać słodycz w dzbany puste.

A każdy każdemu może drogę wskazać,
Zapalić latarnię, przygarnąć do światła.
Dobro i zło należy pamiętać wiecznie. Dobro, ponieważ wspomnienie, że kiedyś nam je wyświadczono, uszlachetnia nas. Zło, ponieważ od chwili, w której je nam wyrządzono, spoczywa na nas obowiązek odpłacenia za nie dobrem.
/M. Gogol