In vitro

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gloinnen
Posty: 3650
Rejestracja: śr 09 lut, 2011
Lokalizacja: Lothlórien

Post autor: Gloinnen »

In vitro (dyptyk)

*
Kamień odrzucony przez budowniczych
zastygł w ciekłym azocie.

Precyzja. Każdy szczegół został
zakodowany: niebieskie oczy, pieprzyk na lewym udzie,
umysł ścisły, z naciskiem na geometrię wykreślną.

Lecz właśnie tę kombinację
(podobnie jak wiele innych)
ominęło tchnienie; zapadło się w praocean.

**
Pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie. Ale szlak
już dogasa, furtian zadrutował bramę.

Lata nieskończenie wsączają się w glinę,
lodowce kamieniami przegryzają rozdroża

przewrotnie

śmierć jest bezradna
wobec niepowołanych.
Dobro i zło należy pamiętać wiecznie. Dobro, ponieważ wspomnienie, że kiedyś nam je wyświadczono, uszlachetnia nas. Zło, ponieważ od chwili, w której je nam wyrządzono, spoczywa na nas obowiązek odpłacenia za nie dobrem.
/M. Gogol