Posłać ją do czorta

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gloinnen
Posty: 3650
Rejestracja: śr 09 lut, 2011
Lokalizacja: Lothlórien

Post autor: Gloinnen »

Rozprysły się ostre słowa
w jadeitowych bezdrożach
i nie ma dokąd - - -

Skaczą po kartkach swawolnie,
więc nigdy ich nie dogonię,
bo w końcu ? po co?

Pisać w ciemności człowieka,
sadów w przerzutnie ubierać
nie umiem lepiej.

Do łba uderzy samogon,
wersy się zaraz znarowią
na złość poecie.

Zachwyt od źródeł przyniosłam,
a śmiech przewrócił drogowskaz.
Gdzie jest ta trasa?

Prawdy rozpierzchły się w trawach,
cokolwiek powiem ? zaraza,
komediofarsa.

Nie nazwę przecież ? jak trzeba
niuansu, tonu, odcienia;
śmieją się ze mnie.

Myśl błędne tropy podsuwa,
znowu ? upadek, kałuża.

***

Już mi się nie chce.
Dobro i zło należy pamiętać wiecznie. Dobro, ponieważ wspomnienie, że kiedyś nam je wyświadczono, uszlachetnia nas. Zło, ponieważ od chwili, w której je nam wyrządzono, spoczywa na nas obowiązek odpłacenia za nie dobrem.
/M. Gogol