ars amandi

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gloinnen
Posty: 3650
Rejestracja: śr 09 lut, 2011
Lokalizacja: Lothlórien

Post autor: Gloinnen »

Dziś jestem warta grzechu; spływa z minut jedwab,
a język uczy dłonie kroków passo doble,
Od nowiu aż po pośpiech kwadry krzykiem zmieniasz,
znikają w płynnym srebrze ciała zaskoczone.

Pieszczota nie zna granic, rzeka okresowa
rozlewa wśród kanionów życiodajne burze.
Podążasz za przebłyskiem tam, gdzie wciąż nie dotarł
wykuty z głodów harpun; to już koniec złudzeń.

Czas spełnić obietnice. Kusi prędkość światła.
Gdy nikt nie strzeże pustyń - półsnem je otworzysz.
Podskórnie zasiej iskry, w palcach piaski spalaj,
nim ranek nas rozproszy, z ramion zliże słodycz.
Dobro i zło należy pamiętać wiecznie. Dobro, ponieważ wspomnienie, że kiedyś nam je wyświadczono, uszlachetnia nas. Zło, ponieważ od chwili, w której je nam wyrządzono, spoczywa na nas obowiązek odpłacenia za nie dobrem.
/M. Gogol