Czas (w dziele literackim)

Słowo o literaturze

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Czas
- jedna z podstawowych (obok przestrzeni) kategorii organizujących świat przedstawiony w dziele literackim. Porządkuje ona zdarzenia pod względem chronologicznym na różnych poziomach utworu, np. fabuły, narracji itd. Do opisu dzieła używane są pojęcia: czas wypowiedzi, czas przedstawiony, czas fabuły. Czas wypowiedzi (czas narracji) to inaczej, rozpiętość czasowa narracji, zwykle krótsza niż czas fabuły. W czasie akcji rozgrywają się wydarzenia bezpośrednio ukazane w utworze. Czas fabuły obejmuje wszystkie zdarzenia, o których mowa w utworze, łącznie z czasem przedakcji, przywołanych wspomnień, dygresji itp. Relacje między tymi kategoriami czasu są bardzo różne. Autorzy chętnie korzystają z możliwości swobodnego operowania nimi, np. posługują się inwersją - Konrad Wallenrod A. Mickiewicza, rozpoczynają akcję od końca - Granica Z. Nałkowskiej.



Tekst pochodzi z książki: Słownik terminów literackich
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/