List poetycki

Słowo o literaturze

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

List poetycki

- utwór liryczny, wierszowany, pisany np. w formie ody, elegii, zachowujący poetykę listu skierowanego do konkretnego adresata, np. przyjaciela, mistrza, innego poety. Zachowujący formę listu gatunek ukształtował się w liryce grecko-rzymskiej (np. Heroidy Owidiusza, List do Pizonów Horacego), łączono w tej tradycji formę listu poetyckiego z rozważaniami o twórczości literackiej natury refleksyjno-filozoficznej, dydaktycznej.

W liryce klasycystycznej (XVIII w.) poetykę listu poetyckiego określili m.in. T.K. Węgierski (List do wierszopisów) i E. Słowacki w Prawidłach wymowy i poezji (1827); w praktyce literackiej list poetycki przyjął charakter wypowiedzi intymnej, osobistej, liryczny żywioł, różnorodność tematyczną, prywatność, formę zwrotu ?do czytelnika?, np. D. Naborowski, Do księcia Bogusława Radziwiłła; S. Trembecki, Do Ignacego Krasickiego; J. Słowacki, Do Teofila Januszewskiego; C. Norwid, Do mego brata Ludwika.

W liryce współczesnej m.in. S. Wyspiański, Do T. Estreichera; K.K. Baczyński, Jerzy, mój przyjacielu; list poetycki Z. Herberta: Do Henryka Elzenberga w stulecie Jego urodzin, Widokówka od Adama Zagajewskiego, List do R. Krynickiego; W. Iwaniuka Do Zbigniewa Herberta.




Na podstawie ?Słownika Encyklopedycznego - Język polski? Wydawnictwa Europa.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/