Paronomazja

Słowo o literaturze

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Paronomazja

- zestawienie podobnie brzmiących słów, bliskich sobie etymologicznie lub wzajemnie niezależnych, ujawniające bądź sugerujące więzi znaczeniowe pomiędzy nimi, zarówno w sensie żartobliwym (np. w kalamburach), jak w warstwie głębszych więzi semantycznych.

Figura retoryczna posługująca się różnymi odmianami gry słów. Paronomazja była stosowana często przez romantyków i futurystów, a także poetów współczesnych, m.in. M. Białoszewskiego, Z. Bieńkowskiego (np. "różo różańcowa kamieniu zakamieniałości") czy J. Tuwima: Ma przyjechać do mnie Ania do Anina, /Ania z Manią, więc nie minie parę dni, a /Mania z Anią nie ominą mnie tu - i na /Imieniny me przyjadą do Anina (Lament aniński).



wg: Encyklopedia PWN
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/