Podmiot liryczny

Słowo o literaturze

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Podmiot wypowiedzi lirycznej

- fikcyjna osoba wyrażająca swoje przeżycia, refleksje i poglądy, stanowiąca zarazem ośrodek świata przedstawionego utworu. Jest to postać wykreowana na użytek danej wypowiedzi, konstrukcja jedyna i niepowtarzalna, choć podlegająca presji tradycyjnych ujęć.

Podmiot liryczny bywa często literackim ekwiwalentem osoby autora, chociaż różne prądy literackie ustalały rozmaite związki między podmiotem lirycznym a pisarzem, np. romantycy czy ekspresjoniści uznawali lirykę za bezpośredni wyraz przeżyć twórcy, natomiast parnasiści czy symboliści kładli nacisk na autonomię wypowiedzi poetyckich.

Wyrazistość podmiotu lirycznego jest stosunkowo największa w liryce bezpośredniej, gdzie jest on ujawniony jako gramatyczne "ja" W liryce pośredniej podmiot liryczny jest ukryty poza okolicznościami ukazanymi w utworze, w liryce inwokacyjnej występuje jako partner drugiej osoby, do której się zwraca - "ty", w liryce chóralnej podmiot występuje jako zbiorowość ludzi - "my"






wg: Słownik terminów literackich
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/