śpiąca królewna

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gloinnen
Posty: 3650
Rejestracja: śr 09 lut, 2011
Lokalizacja: Lothlórien

Post autor: Gloinnen »

Niepotrzebnie zbudziłeś ostry podmuch w szronach;
dziś tak trudno przywyknąć do codziennych znaczeń,
gdy się znów w pojedynczą zmienia liczba mnoga.
Blichtr skapuje z policzków. Nie chcę już na zawsze.

Drugi raz pod stopami nie zamarzną gąszcze.
Roztrwoniłam miraże - trzeba pełznąć naprzód.
Uśmiech zastygł w senności, skrzypią coraz głośniej
puste brzuchy zegarów. Nigdy nie masz czasu.

Myśli pędzą z turkotem przez wiszące mosty,
odlatują od piasków drogi pośród równin.
Choć obsiałeś gwiazdami wiele łąk w przyszłości,
ani ja nie uwierzę, ani ty nie wrócisz.

____________________
Glo.
Dobro i zło należy pamiętać wiecznie. Dobro, ponieważ wspomnienie, że kiedyś nam je wyświadczono, uszlachetnia nas. Zło, ponieważ od chwili, w której je nam wyrządzono, spoczywa na nas obowiązek odpłacenia za nie dobrem.
/M. Gogol