gdy nic nie dziwi, gdy wszystko już wiem

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gloinnen
Posty: 3650
Rejestracja: śr 09 lut, 2011
Lokalizacja: Lothlórien

Post autor: Gloinnen »

Musi nastąpić wreszcie moment,
gdy postanowisz się pożegnać.
Wybacz, kochanie ? tak mi powiesz ?
inna przyśniła się królewna.

Dobrze wiedziałaś, z kim się wiążesz,
że ze mnie kawał skurwysyna.
Teraz więc proszę, pozwól odejść,
nie patrz błagalnie w sztuczny kryształ.


Pytania spłyną mi po brodzie,
głos się zaplącze w wykrzyknikach.
Darmo poczekam na odpowiedź;
nie warto siłą w sedno wnikać.

Wszak wszystko może mieć znaczenie.
Chcesz psa uderzyć? Znajdziesz sposób.
Daję zbyt mało lub zbyt wiele,
tkwiąc w durnych błędach od początku.

Wciąż strzępię miłość po próżnicy,
tulę złocony falsyfikat,
choć przecież nie mam na co liczyć;
a ciemność beszta po godzinach.

Lecz póki nadal trwa złudzenie,
ufnie się moszczę w twoim czasie,
by wchłonąć to, co jeszcze piękne,
nim przyjdzie w końcu żyć inaczej.

____________________
Glo.
Dobro i zło należy pamiętać wiecznie. Dobro, ponieważ wspomnienie, że kiedyś nam je wyświadczono, uszlachetnia nas. Zło, ponieważ od chwili, w której je nam wyrządzono, spoczywa na nas obowiązek odpłacenia za nie dobrem.
/M. Gogol