tak daleko, tak blisko

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gloinnen
Posty: 3650
Rejestracja: śr 09 lut, 2011
Lokalizacja: Lothlórien

Post autor: Gloinnen »

między nami ściana
linia demarkacyjna z kartongipsu
dla przemarzniętych palców
znaczy tyle co bezkres

wszystkie szerokości geograficzne
nagle zbiegły się w jednej płaszczyźnie

między zielenią i ochrą pokoi

nawet mysz się nie przemknie
oddech nie przesączy
chodź do mnie

nocne kwadranse chroboczą na stryszku
bezsenność naprzemiennie
zakleja gardło

nie wiadomo kto tym razem
dopasuje do siebie przemilczenia
zanim dopalą się

jak brykiety

część wspólna zbiorów dymi w dłoniach
ciepłem

gorączka przerasta
od piwnic po dach
ciała

kołysze na biegunach

rano pójdę w miejsce gdzie trawa
znów zazieleni się naga pod słońcem

...
4 września 2011.

____________________
Glo.
Dobro i zło należy pamiętać wiecznie. Dobro, ponieważ wspomnienie, że kiedyś nam je wyświadczono, uszlachetnia nas. Zło, ponieważ od chwili, w której je nam wyrządzono, spoczywa na nas obowiązek odpłacenia za nie dobrem.
/M. Gogol