22.04.12 BezGwaru: PIOTR BUKARTYK W KRAKOWSKIM KLUBIE GWAREK

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
magowo
Posty: 1
Rejestracja: sob 21 kwie, 2012

Post autor: magowo »

Piotr Bukartyk. Autor i kompozytor piosenek. Konferansjer. Radiowiec. Artysta kabaretowy.

Krytycy i dziennikarze muzyczni na próżno próbują go nazwać, przezwać, porównać i okrzyknąć. Bukartyk był już „poetą rocka” i „elektrycznym bardem”, co tylko szczątkowo i nad wyraz nieudolnie oddaje jego fenomen. Na polskiej scenie muzycznej Bukartyk jest bowiem zjawiskiem bezprecedensowym. Wygrał niemal wszystkie przeglądy i festiwale, w których nagradza się przymioty tekstu piosenki. Debiutował na początku lat 80-tych, biorąc udział w turniejach poezji śpiewanej.

Dwukrotny laureat olsztyńskich Spotkań Zamkowych "Śpiewajmy poezję" (1982-1983)

Zdobywca I nagrody OPPA'83 i zwycięzca Hebanowego Szczebla do Kariery myśliborskich Ogólnopolskich Spotkań Twórców i Wykonawców Piosenki Autorskiej.

Finalista Złotej Dziesiątki OMPP Wrocław '84, laureat III nagrody Studenckiego Festiwalu Piosenki w Krakowie (1984 i 85) i wielu innych.

Zwycięzca Kabaretonu na Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu (1991 r.)

Zdobył pierwsze miejsce w ogólnopolskim otwartym konkursie na piosenkę premierową – Opole 1994 zdobywając jednocześnie wyróżnienie jako wykonawca. Nominowany do Fryderyka za płytę „Szampańskie wersety”

Każdy zdrowy na umyśle człowiek nie powinien mu jednak zazdrościć sukcesów, ale wrażliwości, spostrzegawczości i tego, co Bukartyk wyprawia z ojczystym językiem. Jego teksty to słowna mechanika precyzyjna, wyrazowa chirurgia plastyczna, literackie krawiectwo na najwyższym poziomie. Perfekcyjnie przycięte przez mistrza Bukartyka słowa leżą w każdej jego piosence jak ulał i – co bardzo ważne – znaczą, a znaczą dokładnie to, co znaczyć powinny.

ZAPRASZAM - NIEZAPOMNIANE PRZEŻYCIA!

cena biletu: Ekstra: 30 PLN (ulgowy) / 40 PLN (zwykły)