Włodzimierz Lubański ,legenda nad legendy

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
anelehd
Posty: 238
Rejestracja: śr 28 mar, 2012

Post autor: anelehd »

[center] :rozyczka:
radości dziecięce.
wyczekiwania chłopięce ,talizmany młodzieńcze.
cudowne wspomnienia ,oszałamiające wspomnienia.
o Paryżu marzenia...
me... marzenia.

nie raz i nie dwa rozpamiętuję żwawo
o swej bajce odległej na dobranoc,
myśli zawtedy moje
wędrują do tych prostotą oniemiających...
lat pięknych ,lat sześćdziesiątych ,
na moment wstrzymując się.
kto był tym wyczekiwanym ,przedsennym marzeniem twym ?
nad... piłkarze piłkarz,
wirtuoz nad... wirtuozy,
nad... idole idol,
geniusz nad... geniusze,
nad... dziesiątki dziesiątka ,
oraz
fantastyczna drużyna Górnik Zabrze jego ,
przy akompaniamencie niezapomnianego ,
wzruszającego ,
fascynującego ,
zachrypniętego fortepianu Jana Ciszewskiego.
przeciw Norwegom debiut
/zdarzający się na milion lat ledwie raz/
wyjazdowe spotkanie z Manchester United.
trzy mecze z Romą AS .
olimpiada w Monachium .
śląski dramat .
duński powrót .
argentyńskie upokorzenie .
no i... Gliwice.
właśnie tam wszystko się zaczęło.

zdarzenia owe
pozostaną w pamięci mej po wsze czasy.
a Paryż ?
mój Paryż ?

raz w życiu choć ,
choćby na jeden dzień ,na jedną godzinę chociażby ,
chociaż na jedną minutę
spotkać Włodzimierza LUBAŃSKIEGO.
zaprzeszłe radości ,zaprzeszłe wyczekiwania.
zaprzeszłe talizmany.
cudowne wspomnienia ,oszałamiające wspomnienia.
o Paryżu marzenia...
me... marzenia.

gdzie teraz one wszystkie są ?
gdzie teraz my jesteśmy ?
gdzie teraz ja jestem ?
...[/center]
Ostatnio zmieniony wt 19 cze, 2012 przez anelehd, łącznie zmieniany 4 razy.