Liryk pijany

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
semiramida
Posty: 566
Rejestracja: sob 05 maja, 2012

Post autor: semiramida »

LIRYK PIJANY

Księżyc tłuszczem ocieka na talerzu wspomnień
sosnom nocnym żywica z warg spływa
w lesie nikt nie ujrzy już martwych czarownic
oblizują się nietoperze łakomie

Ćmy latają wokół lamp złowieszczych
rozbijają skrzydła o szkło aureoli
z tęczy bólu i snu - a pola śpiewają
zielone i szare epitafium owadzie

Staw płonie. Trzciny się skarżą
w ptasie gniazda mglistością brzemienne
grudy srebra fala rozbija o błoto
kamienie ciepłem lipcowym parują

Wilgoć drży na końcach liści
dotknięcie bata łydki przeczuwają
zapach włosów miłosny i rudy
do snu na żyznym piasku się układa