Pora umierać

Film, teatr, wystawa

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Monika_S
Posty: 1422
Rejestracja: wt 12 sty, 2010
Lokalizacja: Radom/Warszawa
Kontakt:

Post autor: Monika_S »

Przed chwilą skończyłam oglądać film "Pora umierać" i naprawdę polecam, bo jest wart poświęcenia mu półtorej godziny.
Film najogólniej mówiąc porusza temat starości, nieuchronnego zbliżania się do śmierci. Główną bohaterką jest Aniela, starsza pani żyjąca samotnie w dość dużym domu. W jej postać wcieliła się Danuta Szaflarska, nota bene grająca w tym filmie znakomicie. Jedynym towarzyszem Anieli jest pies, a raczej suka. Raz na jakiś czas odwiedza ją również syn. Bohaterka jest pogodzona ze światem, do którego podchodzi z dystansem, czasami wręcz żartobliwie. Jej zmartwieniem wciąż pozostaje jednak dom, który chciałaby odremontować, przywrócić do dawnego stanu.

Ogólnie film refleksyjny, mnie bardzo poruszył.



Ostatnio zmieniony śr 05 gru, 2012 przez Monika_S, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie komentujesz wierszy innym - nie dziw się, że inni nie komentują Twoich"
Awatar użytkownika
maybe
Posty: 5330
Rejestracja: pt 06 maja, 2011

Post autor: maybe »

Oglądałam i też polecam. Szaflarska wspaniała w roli Anieli. Film refleksyjny i - dla niektórych - może być nudnawy, ale warto obejrzeć cały dla zakończenia.
Wiem wystarczająco dużo, żeby wiedzieć jak mało wiem.
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Ja go w końcu obejrzałam. Szczerze mówiąc, spodziewałam się lepszej fabuły, głębszej myśli, ale, jak już stwierdziłam wyżej, dla Szaflarskiej warto. Bardzo lubię tę aktorkę, ma coś niedefiniowalnego, co znamionuje damy.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Emisja dziś 22.25 na Dwójce.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde