Ponad chmurami

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

Über den Wolken
/Reinhard Mey, /

1.
Wind Nord/Ost Startbahn null drei,
Bis hier hör' ich die Motoren.
Wie ein Pfeil zieht sie vorbei,
Und es dröhnt in meinen Ohren,
Und der nasse Asphalt bebt.
Wie ein Schleier staubt der Regen,
Bis sie abhebt und sie schwebt
Der Sonne entgegen.

Refrain:
Über den Wolken
muss die Freiheit wohl grenzenlos sein.
Alle Ängste, alle Sorgen, sagt man,
Blieben darunter verborgen und dann
Würde, was hier groß und wichtig erscheint,
Plötzlich nichtig und klein.

2.
Ich seh' ihr noch lange nach,
Seh' sie die Wolken erklimmen,
Bis die Lichter nach und nach
Ganz im Regengrau verschwimmen.
Meine Augen haben schon
Jenen winz'gen Punkt verloren.
Nur von fern klingt monoton
Das Summen der Motoren.

Refrain:
Über den Wolken ...

3.
Dann ist alles still. Ich geh'
Regen durchdringt meine Jacke,
Irgendjemand kocht Kaffee
In der Luftaufsichtsbaracke.
In den Pfützen schwimmt Benzin,
Schillernd wie ein Regenbogen.
Wolken spiegeln sich darin.
Ich wär' gern mitgeflogen.

Refrain:
Über den Wolken ...
__________________

Ponad chmurami (tłumaczenie z próbą zachowania treści)

1.
Pas startowy, wschodni wiatr
Już motorów warkot słyszę
Srebrna strzała mierzy w start
Dźwiękiem swym zagłusza ciszę
Mokry asfalt trzęsie się
Welon deszczu nie ma końca
Wtem podrywa w górę się
Płynie w stronę słońca

Refren:
Ponad chmurami
Tam nie ma wolność już żadnych granic
Wszystkie lęki i zmartwienia (mówią tak)
Znikły w chmurach, więc ich nie ma (to fakt)
Wszystko, co tutaj się ważnym wydaje
W chmurach niczym się staje

2.
Jeszcze patrzę za nim w dal
Widzę jak się pnie do góry
Dwa światełka dają znać,
Że zdobywa w deszczu chmury
Wnet znikają one też
Tylko murmurando słyszę
Monotonne jak ten deszcz
Zapowiada ciszę

Refren:
Ponad chmurami...

3.
Znowu cisza. Pora iść.
Deszczu strugi tną po karku.
Kawę parzy teraz ktoś
W ciepłym, przytulnym baraku
Lśnią kałuże tęczą barw
Chmur dostrzegam w nich odbicia
Benzynowy pływa paw
A ja bym poleciał...

Refren:
Ponad chmurami...

/2010/
Basia - biedronka
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Basiu, a to niespodzianka! :brawo:
Odsłuchałam (i po cichu odśpiewałam Twoją wersję), bardzo mi się podobało.
Nie znam niemieckich piosenek ani wykonawców, zostałam bardzo przyjemnie zaskoczona.
Pozdrawiam :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

Liliano :-)
dziękuję Ci serdecznie i posyłam kropki szczęścia
:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Basia - biedronka