Z czasów przeszłych

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Z czasów przeszłych


Nie opowiem o sobie, czego nie pamiętam,
a tylko poszukuję w mgielnym przypomnieniu:
jakiejś wsi, czy miasteczka, które z wzajemnością
o mnie też zapomniało.

Wciąż stwarzam się ze wspomnień, szukając dzieciństwa
na cherlawym placyku, szmacianką przy nodze,
w rozgwarze nieposłusznym jakiejkolwiek stronie
wołającej o ciszę.

Szukam tamtych podróży, rozstań i powitań,
dworców które zamarły, wygasłych stacyjek,
pokrzywionych peronów na których wiatr gwiżdże,
choć nigdzie nie odjeżdża.

Szukam tych co tu byli i nagle odeszli,
nie czekając na chwile umówionych spotkań,
gdy pośrodku pospiechu padało najczęściej:
no, to do zobaczenia.

Zresztą, komu i na co takie opowieści
w których nie skrzy się dowcip, nie bawi ironia,
dramaturgia nie sięga zwilgotnienia powiek
a tylko droga mleczna...




.
Ostatnio zmieniony wt 30 gru, 2014 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 1 raz.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/