Interferencje

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Interferencje

Wszelkie znaczenia gestów i języka
oplata system takich zależności,
że można śmiało budować figury
nieoznaczone. Liczby są dyskretne,
choć absorbują szyk zdania, odmiany,
w których się nijak nie chcesz zadomowić.

A wszystko można zbudować od nowa,
lub w starym mocno uszczelnić pęknięcia,
wnikając w każdą wypłowiałą czeluść,
badać czy puchnie, czy da się zasklepić
i zamknąć w formie, której kształt opisze
rozmigotany, blady płomyk świecy.

Miedzy palcami spłonęła ciekawość,
skurczył się zasób rozrośniętych znaczeń,
więc pozostało w skrzywionej przestrzeni
jakoś opisać wirowy ruch bączka.

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/