Opadanie

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Opadanie

Jestem już do niczego. Zaczynam rozumieć
Tę konieczność wymiany starego na nowe
I proszę nie pocieszać. Zbyt wiele osunięć
Notuję w różnych branżach. Zwłaszcza „alkierzowej”.

Można rzec: duch ochoczy, lecz zbyt mdłe jest ciało,
Coś jeszcze pcha do czynu, choć nie staje siły,
I zaraz się pojawia zmęczenie, niedbałość;
Męczy to co być miało radosnym i miłym.

Jeszcze czasem w noc ciepłą, w zapachach maciejki,
Drgnie jakaś myśl podskórna, dokucza pragnienie,
Wyobraźnia rozkosznie wabi lilabłękit,
A to pozór. I wszystko, wszystkiego jest cieniem.

Pocieszył mnie niedawno znajomy cyrulik:
Kostucha bez specjalnych wymagań - przytuli.


.
Ostatnio zmieniony pt 14 cze, 2013 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 1 raz.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/