Cwietajewa Marina - Purpurową kiścią...

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Красною кистью...

Красною кистью
Рябина зажглась.
Падали листья.
Я родилась.

Спорили сотни
Колоколов.
День был субботний:
Иоанн Богослов.

Мне и доныне
Хочется грызть
Жаркой рябины
Горькую кисть.

16 августа 1916

Purpurową kiścią ...

Purpurową kiścią
Jarzębina lśniła.
Z drzew spadały liście.
Na świat przychodziłam.

Dzwony się sprzeczały
Na wieży kościoła,
W sobotę – dzień chwały
Jana Apostoła.

I dzisiaj, gdy kiście
Jarzębina barwi,
Chcę mocno w nie wgryźć się,
Poczuć smak gorzkawy.

II wersja:

Czerwoną kiścią
Jarzębina lśniła.
Spadały liście.
Ja się urodziłam.

Dzwony śpiewały
Na wieży kościoła,
Na wieczną chwałę
Jana Apostoła.

I dziś, gdy kiście
Jarzębina barwi,
Pragnę w nie wgryźć się,
Ich smak czuć gorzkawy
Ostatnio zmieniony pt 11 paź, 2013 przez Liliana, łącznie zmieniany 4 razy.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Podoba mi się bardziej pierwsza wersja, choć sama końcówka - w drugiej.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Dla mnie - I wersja.

Pozdrawiam. :rozyczka:
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/
Awatar użytkownika
Bożena
Posty: 5397
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: Bożena »

mnie obie się podobają może z leciutkim wskazaniem na pierwszą wersję:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Miłość - to wariactwo. Lecz tylko idioci nie wariują.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Mariolu, czy końcówka mogłaby brzmieć tak?

Chcę mocno w nie wgryźć się,
Ich smak czuć gorzkawy.


:rozyczka:

[ Dodano: Wto 17 Wrz, 2013 ]
Janie, Bożenko,
bardzo dziękuję za Wasze wypowiedzi, ja też za pierwszą :rozyczka: :-)
Ostatnio zmieniony czw 19 wrz, 2013 przez Liliana, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

Lubię wiersze Mariny;-))
Obie wersje bardzo dobre :rozyczka:
ale jeśli musiałabym uściślić - to również lekkie wskazanie na pierwszą :-)
pozdrowionka :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

dzięki, perełko,
i miło widzieć Twój uśmiech,

pozdrawiam :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,