Kogut

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Kogut

Krążą plotki na temat koguta
Prawdy jednak nie znajdziesz w nich wcale;
Jedni mówią: to dureń i brutal,
Inni twierdzą, że wręcz bawidamek.

Jest w tym zazdrość ukryta, bo proszę
Stadko jakieś zobaczyć (lub parę);
Mnóstwo jest w nim dojrzałych kokoszek
A to przecież koguci jest harem.

No i miejsce ma swoje w historii
Gdzieś od Celtów - to kogut galijski,
W wielu miejscach stawiają mu pomnik
I ozdobą był tkanin sewilskich.

Ma też wady (i teraz chcę o tym)
Bo najgorsza: gdy w snach się zadziejesz
Ten cholernik wskakuje na płoty
I drze mordę (rzec chciałem, że pieje).


.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/