Się porobiło...

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Się porobiło...

Skoro już w zawiłościach damsko–męskich tonę,
A czas się ustatkować i założyć gniazdo
Nabyłem (moim zdaniem) prześliczny pierścionek
Z krwawnikiem (aż z zazdrości wszystkie gwiazdy gasną).

Nie powiem, nawet miło zostałem przyjęty
(Wykluwać się zaczęła rozświetlona przyszłość);
Lecz, że diabeł nie lubi ludzi zbyt kontentych,
Powiódł mnie na manowce. Z planów nic nie wyszło:

Bom raz jeszcze, ostatni, nadobną dziewoję
Poderwał, zauroczył, w posiadanie objął…
Ktoś doniósł, tej niedoszłej (przyszłej ślubnej) mojej
Że figurą zbyt jestem zdradziecką i podłą.

Na nic słowa przeprosin, miłosne tyrady…
- Uczucie? Na cóż ono, zdradami zatrute?
Zawiodłam się, nie mogę takich postaw trawić -
Rzuciła mi pierścionek – wsadź go sobie w dupę!

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/