Taki los

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Taki los

W takie lata już wszedłem (cóż poradzić na to),
Że wszelkie przyjemności, doznania, uciechy,
(Objaśniał mi to kiedyś znajomy anatom)
Rzadko są satysfakcją, częściej mogą peszyć.

Coś w tym jest, bo się zdarza, że gdy chcę na przekór
Zjeść, wypić czy zatańczyć jak za dawnych czasów;
Słyszę dezaprobatę: - Jak można w tym wieku,
Dziadku, kompres na głowę i rozum rozmasuj.

Trudno się z tym nie zgodzić, bo sam zauważam,
Zwłaszcza kiedy miłosnych pożądam „uwiecznień”,
Że na nic tu ochota, miłosna ekstaza:
Choć duch staje ochoczo, reszta – niekoniecznie.

Cóż począć, gdy nie mogę być bardziej „mobilnym”?
- Powspominać, pomarzyć, pooglądać filmy…

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/