W wieczorowej sukni 8/2014

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

do Ciebie pieśnią wiłam Panie*

widziałam nogi
które nie zrobiły ani kroku
widziałam zastygłe w srebrze ręce
niczym martwe motyle przyszpilone
wokół Świętego Wizerunku
widziałam ale nie uwierzyłam
i nie będę błogosławiona

słyszałam o pewnym mężczyźnie
który przejrzał na oczy
gdy je obmył wodą ze studni
u stóp glinianej Madonny
słyszałam że zadziwił się światem
a to świat zdumiał się nim
nie wierzę własnym uszom
i nie będę błogosławiona

Jak wielkim jest Pan mój i jak dobrym!
Ściąga ślepcom bielmo z oczu, daje siłę chromym.
Spichrze łask rozsiewa Swoją szczodrą dłonią
Tym, co uwierzyli, Tym, co się Go boją.


zaśnij mój dorosły synku taka ładna melodia
może jutro obudzisz się bez tego przyrośniętego
uśmiechu
za to z odrosłymi nogami
zjawisz się obok mnie i powiesz zwyczajnie
jakbyś to robił od zawsze mamo
wstałem




*Bogdan Loebl
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde