Poeta i Muza

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fryzjerka
Posty: 1008
Rejestracja: pn 27 gru, 2010
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Post autor: fryzjerka »

Poeta, ten musi mieć Muzę,
wiadomo potrzeby ma duże.
Kto myśli takiemu uskrzydli,
miłosne zapędy usidli.

Najlepiej, gdy miłość opiewa,
do skutku, aż zacznie się ziewać.
I rymy dobiera do strofy,
przecinki, myślniki i ochy.

Do łóżka wygoni nad ranem,
gdy strofy układa zaspane.
Poeta bez Muzy jest biedny,
nie w stanie jest tworzyć legendy.

Przeżyje, gdy Muza go broni,
pozwoli bezczynnie czas trwonić.
Najlepiej, gdy młoda i ładna,
a dobrze, gdy jeszcze zaradna.

Wiem, rymy w wierszyku zbyt proste,
powinnam doprawić je octem.
A może sarebską musztardą,
i jajko dać jedno na twardo.