Zaproszenie

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Zaproszenie

Z wyczarowanych chęci przybądż mi kochana,
Rogatym cieniem zdobnej, dosiądź białej chmury,
Z bezświatów mi sie ukaż w rozwidnieniach rana,
Lazurem co nad tobą, rozświetl dzień ponury.

W ciszy, dno co pogłębia, przyleć ukochana,
Przez współtrwogę, tęsknotę, pukaj do drzwi świtu,
W rozpierzchniętej mej baśni, dusza na kolanach,
Wita snem cię wyzutym z nicości, z niebytu.

Pośród cieni przelotnych, przyleć do mnie dzisiaj,
W ogniach jasnowidzenia rozgrzej moje serce,
Cień się nisko położył i wieczór nam przysiadł,
Rozmarzony w przechadzce pośród róż, w alejce.

W zapatrzeniach, owianych znikąd wziętym chłodem,
Ja kwiatem pozostanę, ty bądź mi ogrodem.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 1 raz.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/