Bardowi

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Bardowi
/Arkadiuszowi R. Skowronowi/

Arkadiuszowi niechaj świeci
(żarówka, słońce, świetlik nocny)
i niech nikt nie ma nic naprzeciw,
gdy Go w zaułkach spotka mrocznych.

Z "Chmurnoryjności" wzięte słowa
niech będą mantrą wystraszonych,
każdy się może zalogować:
autor zaklaszcze pogubionym.

A tu: gitara, wykonanie,
Pijemy szybciej - wydech, wdech...
Może być zimna, może grzaniec
"Stukot liryki" - wydech, śpiew.

Rzekłbym zazdroszczę - święta prawda,
więc chce uczulić swego Stwórcę:
niechaj mu ściele na mansardach
(i nie zapomni o rajfurce).

Dbać o poetę dzisiaj trzeba,
dopieszczać barda wszelkich mroków.
Niech się wygodnie w swoich niebach
rozłoży na dowolnym boku.

A tu: gitara, wykonanie,
Pijemy szybciej - wydech, wdech...
Może być zimna, może grzaniec
"Stukot liryki" - wydech, śpiew.

Toż to herezje - ktoś nam powie;
gdzie twórcza boleść, zagubienie,
Jak tu rozpoznać sens wyżłobień,
Gdy cień już nie chce bywać cieniem?

A ja to wszystko... wolnym krokiem...
poprzez Sosnowca zgiełk uliczny...
Uchylam jedno z moich okien -
Bard gra w tonacji pół lirycznej.


.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/