Krystynie K.

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Krystynie K.

Przy dźwiękach lutni,
Drzemkę sobie utnij…


Wciąż usiłuję zgłębić tę czarowność
Wyśnionych światów, postrzępionych marzeń
I mgielną postać do ciebie podobną,
Którą sen każdy przynosi mi w darze.

Nie jest więc prawdą, że giną uczucia,
Że coraz mniej ich i w gestach i w słowach;
Miłość w tajemnych kryje się zasnuciach;
Własne oblicze przed obcymi chowa.

A dla mnie jesteś nocnym przytuleniem
Kropelką rosy rześkiego poranka,
Szeptem, gdy wieczór buduje półcienie,
Muzyczną frazą z utworów Wolfganga.

Cóż tam, że postęp, wciąż nowe techniki,
(Po niebie cicho przemyka się sputnik);
Ja tylko twoim chcę być latarnikiem
I twoją senność koić dźwiękiem lutni.


.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/