Współczesny malarz

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
litek
Posty: 98
Rejestracja: ndz 25 sie, 2013

Post autor: litek »

Chciałbym się podzielić moimi spostrzeżeniami odnośnie współczesnego malarstwa. Jestem przekonany o tym, że każdy człowiek mógłby być dzisiaj malarzem. Praktycznie większość prac to ,,gryzmoły'',które ponoć zawierają głęboką myśl filozoficzną same w sobie. Zastanawiam się poważnie, po co potrzebne są studia jeżeli taki artysta malarz chce jak najszybciej ,,szokować'' swoimi ponadprzeciętnymi dziełami. Na przykład nietrudno jest zamoczyć szmatę w farbie, a następnie uderzać ją o płótno i wyrazić w ten sposób swój talent jak również uczucia twórcze. Praktycznie każdy dzisiejszy artysta może być nowatorem kolejnego nurtu malarskiego,wystarczy wymyślić bardzo mądrą nazwę i już sprzedaje się ,,dzieła'' jak świeże bułeczki. Wcale nie kpię z malarzy, ale na YouTube sporo się naoglądałem jak powstają współczesne obrazy. Przyznam że jeszcze są prawdziwi malarze znający swoje rzemiosło, tylko niestety nie ,,bazgrają byle czego'',dlatego ich obrazy nie są tak chodliwe. Jeżeli na wystawie takiego ,,malarza beztalenciaka'' zbiera się poważne grono ludzi sztuki i wszyscy stojąc przy takim ..pobazgranym płótnie'' kiwając głowami jakie cudne to dzieło i jakie niesamowicie głębokie emocje i myśli artysta wyraził, to kto śmie się temu przeciwstawić. Zaraz okrzykną takiego nieukiem i kimś kto nie dorósł do takiego poziomu. Oj nie dajmy się zwariować ! Współczesny malarz chce być rozpoznawalny i nieprzeciętny. Dlatego najzwyczajniej ,,bazgrze'' jak niemowlak flamastrem i sam siebie przekonuje że jest kimś.
Natomiast publika przekonuje siebie,że ogląda prawdziwe dzieła sztuki.
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Wypisz, wymaluj, jak z niektórymi poetami na forach.

Ale o tym już w innym miejscu pisałem.

Świat "dodzieje". :placze:

Pozdrawiam
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/
Awatar użytkownika
litek
Posty: 98
Rejestracja: ndz 25 sie, 2013

Post autor: litek »

Miło że się zgadzamy :-)
 Każdy ma jakieś hobby, moim hobby jest życie.