Lamentacja

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Lamentacja

Bezimienne, przez wszystkich jakby zapomniane,
Snują się panny młode po swoich bezdrożach,
Poszukując miłości (choćby sfingowanej),
Strojne w różne półmody i tanie precjoza.

Pojedynczo, parami, wędrują w przestrzeni
Wielkich ciągów handlowych, deptaków, alejek,
Oczekują że dla nich los może coś zmienić
I szarość beznadziei nagle pojaśnieje.

Są gotowe przysięgać wierność i uczucie,
Na noc jedną, na wieczór, na czyjeś zachcenia…
Nad ranem obolałe od nie swoich uciech
Chichotami maskują blizny w rozmarzeniach.

Jeszcze czasem gdzieś dzwonią, piszą SMS-y,
W zaklęcia ubierają - niedosyt i przesyt.

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/