Równowaga uczuć

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Równowaga uczuć
wersja zbrodniczo-liryczna
/z inspiracji wierszem S.Jurkowskiego/


Chcesz żebym tylko kochał, czy chcesz żebym zabił?
Wiedz, że jedno drugiego nie wyklucza wcale
W afekcie można wszystko na głowie postawić
I czynem drzwi otworzyć dla myśli zuchwałej.

Czuję jak na uwięzi twoich „słusznych” reguł
Brak mi siebie dla siebie, duszę się i miotam,
Nie mogąc znaleźć drogi do własnego brzegu…
Zbrzydła mi, prawdę rzekłszy, do życia ochota.

A gdybym jednak zabił? Wziąłbym ciepłe ciało,
Nad strumieniem ułożył, przyozdobił kwiatem
I ubrał w niespełnioną miłosną nieśmiałość,
Sącząc jak najspokojniej napar z yerba mate.

--------

Czytelniku! Źle myślisz. Jakoś zbytnio w poprzek…
Póki co wszyscy zdrowi. Czujemy się dobrze.


.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/