trzy wiersze

Okiem profesjonalisty

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
tsm
Posty: 995
Rejestracja: śr 28 paź, 2009
Lokalizacja: kowary

Post autor: tsm »

"Dwa listy wstecz "

killing me softly śpiewała Roberta
z płyty tak czarnej jak myśli o tobie

listy miłosne schowałem w kopertach
wieczór wykradał magię spod powiek

gramofon wodzirej po nocy bezsennej
z kieliszkiem na tacy zjawił się księżyc

i tylko kobieta gdzieś w małym mieście
liczy na palcach stracone koperty


"Czuję się źle.... "

bo tylko noce
dziś wspominam
mimo że smutny
był to okres

księżyc się
skradał do komina
chmury kłóciły
z samolotem

widziałem go
o wpół do czwartej
bo wtedy
właśnie mrok się
zdrzemnął

i płótno nieba
bóg skaleczył
na oślep piorun
cisnął ręką






"okiem znad trumny "

nie wierzę że zmarli idą do nieba
wiem że z pogrzebu wraca się
przez nieznane miasto

a w nim dziewczynka
zapytała czy mama zerka na nią

to dziwne
kłamstwem być bliżej boga
s. jurkowski
Posty: 0
Rejestracja: śr 12 lut, 2014
Lokalizacja: warszawa

Post autor: s. jurkowski »

"Dwa listy wstecz" to niezły wiersz. Pozostałe słabe, wpadające w banał (te obrazy z księżycem), "Okiem znad trumny" brzmi jak notatka do wiersza, który miałby dopiero powstać.
Stefan Jurkowski