Resurrectio

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Resurrectio


Były palmy – Hosanna! Ostatnia Wieczerza
I trzydzieści srebrników i Ogród Oliwny;
Droga którą pod krzyżem ku Golgocie zmierzał,
Biorąc ból jako cenę odkupienia winnych.

Wszystko sięga początków wiary i niewiary,
Dotyka głębin śmierci i treści zbawienia,
Krzyż jest ciężarem grzechów nowych, czy też starych
Pozbieranych w zaułkach, ciemnościach, półcieniach…

Jest Nadzieja – Hosanna! I jest Zmartwychwstanie.
Idzie drogą Syn Boży w pogrobowej szacie,
A wokoło czas wiosny, drobnych kwiatków taniec;
Alleluja - myśl prosta, lecz ileż w niej znaczeń.

Pogardzonych ukochał ten święty wyrzutek,
Co nie znał złych ni winnych, jeno serca smutek


.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/