Cyberpoezja

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gloinnen
Posty: 3650
Rejestracja: śr 09 lut, 2011
Lokalizacja: Lothlórien

Post autor: Gloinnen »

Ostatnimi czasy zafascynowałam się związkami literatury z kulturą cyfrową. W moje ręce trafiła dziś kolejna ultraciekawa (Po "Hipertekstowych przemianach prozy") pozycja, próbująca określić, w jaki sposób twórczość literacka próbuje odnaleźć się w środowisku sieciowym i wykorzystać jego specyfikę dla tworzenia nowych kategorii poetyckich.
Książka nosi tytuł "(Polska) poezja cybernetyczna. Konteksty i charakterystyka", jej autorką jest Urszula Pawlicka, zaangażowana promotorka literatury cyfrowej.
Osobiście, najbardziej zainteresowało mnie zagadnienie tzw. "cyberpoezji analogowej", stanowiącej ogniwo pośrednie pomiędzy poezją tradycyjną a komunikatem multimedialnym i interdyscyplinarnym, osadzonym całkowicie w wirtualnej rzeczywistości. Zjawisko to - moim zdaniem - rewolucjonizuje całkowicie wizję wiersza i sposób budowania znaczeń w przestrzeni poetyckiej.

Ze słowa wstępnego: Książka Urszuli Pawlickiej jest kompetentnym przewodnikiem po świecie poezji cybernetycznej - charakteryzującym zarówno jej różne formy i odmiany, jak i jednostkowe realizacje. Autorka umiejętnie oscyluje między popularyzacją i naukowością - przystępnie i ciekawie, a jednocześnie ze znawstwem i fascynacją prezentując tę twórczość nie tylko w kontekście zjawisk artystycznie nowych mediów, ale także naukowych rozpoznań kultury cyfrowej. Tytułowe konteksty pozwalają też Autorce sięgnąć po oznaki - zapowiedzi omawianych zjawisk w kulturze druku. Książka zaprasza do rewizji dotychczasowego rozumienia poezji i poetyckości wobec wieloznakowości zjawiska, ruchomej - zmiennej tkanki tekstu czy przesuwania jej w sferę działań interpretacyjnych. (Dr. hab. Ewa Szczęsna, prof. UW)

Publikacja ukazała się nakładem Korporacji Ha!art. (Kraków 2012).

/Gloinnen
Dobro i zło należy pamiętać wiecznie. Dobro, ponieważ wspomnienie, że kiedyś nam je wyświadczono, uszlachetnia nas. Zło, ponieważ od chwili, w której je nam wyrządzono, spoczywa na nas obowiązek odpłacenia za nie dobrem.
/M. Gogol