List do Marii

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

List do Marii

Odnalazłem niedawno kolorową kartę
Z podróży, która trwała daleko od ciebie,
Jakiś sens się odtwarza w pamięci wytartej,
Lecz wcale nie jest bliżej, choć o niebo lepiej.

Wszystko było prawdziwe i kwitły kasztany,
Zawsze kiedy pragnąłem, w umówionej porze;
Gdy zdążałem na przekór adresom nieznanym,
W te łąki, gdzie pachniałaś chabrami i zbożem.

Odnalazłem wspomnienia, które nie zginęły,
Zamknięte w nocny spacer i zwiewność dotyku,
W rozżaleniu pisałem złośliwy limeryk,
W uniesieniach - song, sonet, miłosny artykuł.

Później gdzieś się rozpierzchły marzenia - majaki,
Na odmiennych, odległych, stanęliśmy wartach,
I spraw się działo mnóstwo ważnych, byle jakich,
Lecz został ślad: chociażby - niewysłana karta.

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/