Sielanka

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Ponieważ nieubłaganie zbliża się "przeznaczenie" (czyt: postęp ludzkości), należy stopniowo wymieniać literaturę, zwłaszcza dziecięcą i młodzieżową na bardziej adekwatną do nowej sytuacji. Zainspirowany ową niedaleką przyszłością, krok w jej kierunku czynię na niwie wierszyków dla młodych:



Sielanka

Jeden "robi" za mamę, drugi to mój tata,
Nie wiem jak się to stało i kto ich wyswatał.

Równość płci jest więc pełna i nie ma znaczenia,
Który gary szoruje, który śpi w półcieniach.

Wstyd jest całkiem zbyteczny, bo nie ma dziewczynek,
Wspólne mamy kąpiele i wręcz jest to miłe.

Jeden śpiewa coś basem, a drugi tenorem,
Ja na razie dyszkantem, zanim się dostroję.

A gdy całkiem dorosnę i będę miał "chcicę",
Znajdę sobie partnera (jak moi "rodzice").

Bowiem dobre przykłady zawsze idą z domu;
Tylko dziecko by trzeba znów podpieprzyć komuś.


.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/