Polakow Andriej - ***(Całkiem zwyczajne wszystko było)

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Poliakow Andriej Andriejewicz (ur. 6 marca 1959 r w m. Sumy, Ukraina) – poeta, prozaik, laureat wielu nagród literackich.


***(Всё было просто, без обмана…)

Всё было просто, без обмана.
Обмана не было и нет.
Она возникла из тумана,
Из незначительных примет.

Она прошла сквозь штору ночи,
Она прошла сквозь стёкла дня.
Она возникла между строчек,
Чтоб мучить тайною меня.

Она со мной стояла рядом
Уже не сгустком пустоты.
Она меня касалась взглядом,
А я ещё не верил – ты...

Всё было просто, без обмана.
Обмана не было и нет.
Она возникла из тумана,
Из незначительных примет.


***( Całkiem zwyczajne wszystko było…)

Całkiem zwyczajne wszystko było.
Kłamstwa nie miały miejsca tu.
Ona zza mgły się wyłoniła,
Zza mało ważnych znaków, wróżb.

Poprzez zasłonę nocy przeszła,
I poprzez dnia przejrzysty cień,
Powstała niczym feniks w wersach,
By tajemnicą dręczyć mnie.

A później obok przystanęła,
Znaczone pustką znikły dni.
Jasnym spojrzeniem mnie dotknęła,
Nie śmiałem wierzyć, że to ty.

Całkiem zwyczajne wszystko było,
Kłamstwa nie miały miejsca tu.
Ona zza mgły się wyłoniła,
Zza mało ważnych znaków, wróżb.
Ostatnio zmieniony wt 17 lis, 2015 przez Liliana, łącznie zmieniany 4 razy.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

Kolejny piekny przeklad, Liliano :-D

Dziekuje. :rozyczka:
Basia - biedronka
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

To ja Ci dziękuję, że czytasz te moje przekłady, Basiu.
Rzadko coś nowego wstawiam, bo mało kto zagląda do tego działu.
Pozdrawiam Cię serdecznie :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Bożena
Posty: 5397
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: Bożena »

Ja zaglądam- nie zawsze się wpisuję, ale bywam :rozyczka: piękny wiersz i dzięki Tobie mam możliwość poznać tego poetę- dziękuję :rozyczka:
Miłość - to wariactwo. Lecz tylko idioci nie wariują.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Bożena pisze:piękny wiersz i dzięki Tobie mam możliwość poznać tego poetę
staram się i ja poznawać aktualnie piszących, bo klasyka raczej jest wszystkim znana,

serdecznie Cię pozdrawiam i dziękuję za obecność pod moimi przekładami :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,