Porządkowanie siebie

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Porządkowanie siebie


Przynaglam się w kierunku dopełnienia rzeczy,
Z dawna narastających, ozdobnych wawrzynem
I poznaję znikomość której nie śmiem przeczyć,
Gdy początkiem już budzi zalążek przeminięć.

Niosę taką bezradność, że niewyrażalne
Jest cokolwiek bym poczuł, zrozumiał czy stworzył;
Rzeczywistość chce skryć się w warstwie wirtualnej,
Milczy chaos początku, wprzęgnięty w ład boży.

Jest we mnie przepych zdarzeń, lecz także granica
Przed którą stokrotnieje niezdobyte słowo,
Choć często zauważam ogrom zapożyczeń,
Gdzie nadal tkwi bezradność, lecz tkwi też gotowość.

Okrążam zatem siebie, odziany w brak racji,
Sumę przeczuć biegnących z abstrakcyjnej dali
I w sen spraw ostatecznych (więc bez negocjacji),
Licząc, że jakąś jasność nade mną rozpalisz.


.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/