Przedświt

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Przedświt

„…bo to ten czas, gdy z peletonu życia
przesuwamy się coraz bardziej w tył,
pozostawiając innym laury i medale.
My chcemy już tylko dojść godnie do mety…”

Dnia nam przybywa. Będzie widać więcej
spraw własnych, obcych i zmarszczek na twarzy,
w których się różne roztopią bezsensy
próżno dźwigane spoza granic marzeń.

Dnia nam przybywa, lecz ubywa czasu.
Niecierpliwości nie starczy na wiele
spraw z pogranicza zwykłej konieczności.
Niknie zachłanność na poznanie wcieleń

w każdą możliwość i w każdy porządek
ustalający istnienie wszechrzeczy
w nas, bez nas, obok – i w taką kolejność,
której się nie da ominąć, zaprzeczyć.

Nieodczytanych coraz więcej znaków
zakrywa bezsens własnych dogorywań,
zegar słoneczny coraz krótszym cieniem
pociesza tylko – że dnia nam przybywa.

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/