Sprawdzanie teorii

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Sprawdzanie teorii

Nie wiem kto, gdzie i kiedy, wymyślił teorię,
że aby poznać nurty drążące poezję,
należy wiersz napisać (naturalnie kiepski)
i wrzucić, od niechcenia, w ławicę poetów.

Ci muszą mieć pożywkę od czasu do czasu;
(między sobą nie zawsze mogą się "wykazać"),
chwycą więc tę przynętę kilku słabych wersów
i rozdając kopniaki, obnażając błędy,

czasem się zatrzymają, by z pewnym dystansem
wspomnieć o rekwizytach, zdrapać świecidełka
i z postacią liryczną skoczyć na "solówkę",
albo upić ją w knajpie i patrzeć jak rzyga.

I tylko o to chodzi (Bursa się uśmiecha);
kiepski wiersz napisałem, wystarczy poczekać.

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/