Paulinia guarana

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
WierszeAmatora

Post autor: WierszeAmatora »

Kolejna wiosna przed nami
siwe kosmyki schowam za widnokrąg
niech spłoną
usługi ,,heaven'' musza poczekać
białe anioły ukażą nowe ścieżki w lesie.

Na Józefa przylatują bociany
łąki pokryte rzecznym szlamem
rechot żab zwiastuje wydarzenie.

Słuchamy ,,święto wiosny''
stary patefon rzęzi jedyne nagranie jakie mamy
tętni balet ziemi.

Okno lekko uchylone
później nastąpi reymontowski opis
świeżo ogolone słowiki wyznaczą siedliska romansów.

Wszystkie wzgórza zagarnięte kwiatową fontanną
rozcieńczają jowialnie strukturę materii.

Ktoś ukształtował nasze postacie
żebyśmy spełnili jego zamysł
to efekt tunelowy
niestety kochanie.

Jeśli Absolut istnieje
liczę na jego wielkoduszność
żyjemy w różnych czasach
napisałem list sanskrytem
zrozumie.

Albo zamieni w dwa słupy soli
nikt nie obejrzy się za nami
za nami
za nami
za nami.
Ostatnio zmieniony wt 12 kwie, 2016 przez WierszeAmatora, łącznie zmieniany 1 raz.
Oremus
Posty: 667
Rejestracja: pt 05 wrz, 2014

Post autor: Oremus »

Bardzo dobry wiersz.
chyba "jedyne nagranie" ?
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4449
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Sporo wersów w ogóle nieprzenoszących treści, zatem wiersz "przegadany".
Ze znaków przestankowych jedynie kropka i to na końcach zwrotek. No i cudzysłów. Ale przecinków zabrakło.
Banalne spostrzeżenia, np.
WierszeAmatora pisze:Jeśli Absolut istnieje
liczę na jego wielkoduszność
żyjemy w różnych czasach
WierszeAmatora pisze:Albo zamieni w dwa słupy soli
nikt nie obejrzy się za nami
Ciekawe nawiązanie biblijne.
WierszeAmatora pisze:za nami
za nami
za nami.
Powtórka absolutnie zbędna.
WierszeAmatora pisze:Wszystkie wzgórza zagarnięte kwiatową fontanną
rozcieńczają jowialnie strukturę materii.
Jak znaczenie tego przysłówka pasuje do kontekstu?

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Hanna L.
Posty: 2863
Rejestracja: sob 16 lut, 2013

Post autor: Hanna L. »

Ładny wstęp. Tak a propos wstępu, w wyrazie ,,heaven'' literówka.
:rozyczka: z pozdrowieniem