Paradoks Szymona I

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Im więcej samobójców, tym mniej samobójców.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

:mrgreen:

Czyli góą bójcy!
Basia - biedronka
konrad.voglert
Posty: 12
Rejestracja: wt 13 paź, 2015

Post autor: konrad.voglert »

Mariola Kruszewska pisze:Im więcej samobójców, tym mniej samobójców.
Interesujące spostrzeżenie. Aż zachęciło mnie do wysiłku intelektualnego, by rozwikłać ten paradoks. Po namyśle jestem przekonany, że liczba samobójców tylko może się zwiększać. Czemu? Bo jak ktoś chce się zabić, to wciąć nie jest samobójcą. Dopiero, gdy się zabije - wtedy nim się staje. Zgodnie z definicją słownikową.

Ale moim zdaniem samobójstwo to głupi pomysł. Niedawno gdzieś czytałem, że jeden chłopak chciał się zabić i nawet spróbował, a potem zobaczył własnego kota i stwierdził, że ma po co żyć, dla tego właśnie małego przyjaciela. W przypadku samobójstwa zwykle cierpi rodzina. Jak się nie ma rodziny, to i tak świat może stracić kogoś wyjątkowego, bo co w sytuacji, gdy ktoś chce się zabić, a nie zrobi tego, a potem na przykład zostanie właścicielem schroniska dla zwierząt? Gdy zabija się, to zabija wszystko, całą przyszłość, całe dobro, jakie może zrobić w przyszłości. Dlatego warto żyć. Nie ma spraw bez wyjścia. Może być dołek w życiu, ale dołki są po to, żeby z nich wychodzi. Właśnie to myślę w temacie samobójstw.
Zajmuję się zabijaniem nudy, tworzeniem zdań z wyrazów; i tak raz za razem, przez krew, pot oraz łzy, aż powstanie tekst, a potem wszystko od początku, bo nuda ciągle się odradza.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Każde dokonane samobójstwo powoduje, że zmniejsza się ilość potencjalnych.
Nieźle wymyśliłaś, Mariolu. :-D
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Niestety, to nie ja wymyśliłam, a Szymon. Ale upowszechniłam, bo celne.
Dzięki Wam za komentarze.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde