Annienskij Innocenty - Canzone

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Анненский Иннокентий

CANZONE*

Если б вдруг ожила небылица,
На окно я поставлю свечу,
Приходи… Мы не будем делиться,
Все отдать тебе счастье хочу!

Ты придешь и на голос печали,
Потому что светла и нежна,
Потому что тебя обещали
Мне когда-то сирень и луна.

Но… бывают такие минуты,
Когда страшно и пусто в груди…
Я тяжел - и, немой и согнутый…
Я хочу быть один… уходи!

* песня (ит.)



CANZONE*

Gdyby tak nagle baśń ożyła,
Na oknie znów postawię świecę,
Przybywaj, czekam, moja miła,
Pragnę ci oddać całe szczęście!

Ty przyjdziesz na mój głos proszalny,
Bo przecież jesteś czuła, dobra,
Bo kiedyś mi cię obiecali –
Dwurogi księżyc i bzów grona.

Ale… zdarzają się momenty,
Gdy w sercu tylko pustka bogiem…
Jestem zmęczony, niemy, zgięty…
Chcę być sam z sobą , a ty… odejdź!


* pieśń (wł.)


Wiersz był opublikowany w 1923 r, a napisany prawdopodobnie na początku wieku.
Ostatnio zmieniony pn 28 mar, 2016 przez Liliana, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

Och te momenty... im czlowiek ma wiecej dni za soba (niz przed) chwytaja czesciej i nie chca puscic.
(wtedy moze lepiej spiewac inne piosenki)

Lilu za kolejne piekne tlumaczenie :rozyczka: :-D
Basia - biedronka
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Witaj, biedroneczko!

Miło, że przerwałaś swój lot i przysiadłaś u mnie na chwilkę.

Serdeczności, :rozyczka: Liliana
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,