Prośba o rozjaśnienie czasu

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Jak czas rozciągnąć, gdy się kurczy,
i coraz mniej go z roku na rok?
Jak czas rozjaśnić, kiedy burym
kolorem barwi naszą starość?

- Dla­cze­goś tak urzą­dził, Panie,
że późne lata to nie fiesta?
Me­men­to mori - przy­ka­za­niem,
któ­rym nam ciągle czas określasz.

A jeślibyś, w dobroci swojej,
zamiast słów tamtych inne rzucił,
nie narzekalibyśmy może,
że młodość przeszła i nie wróci.

Świat tak cudownie pachnie majem,
przyroda w pełnym trwa rozkwicie.
Gdyby za twoją zgodą, Panie,
człek mógł raz jeszcze przeżyć życie.

Sił by nie tracił na drobiazgi,
doceniał każdy życia ranek.
Wiem, nierealne, lecz pomarzyć
to bardzo miłe, miłe, Panie.

Może Cię wzruszy to pisanie,
może rozzłości, trudno orzec,
lecz o maluczkich pomyśl, Panie,
czas im rozjaśnij choć na koniec.


* Rozjaśnianie czasu - tytuł tomiku wierszy Jana Stanisława Kiczora
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,