Polakow Andriej - Miłość

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

ЛЮБОВЬ


Сегодня был холодный день,
холодный ужин…
Метельных сто никчемных дел –
я так простужен!

Купаюсь… Греюсь… А вода,
дрожит, играя
цветами бледными, когда
ты спишь нагая.

Хочу согреться, да, хочу…
Хочу согреться!
Тень полотенца по плечу,
скользнёт… и – в сердце!

Сегодня был холодный день.
Холодный ужин…
Тень полотенца – просто тень!
Ты спишь не с мужем…

Сегодня нашим встречам год –
густой, как полночь.
Твой муж дежурит у ворот.
Позвать на помощь?

Прервёт пускай твой подлый сон,
мне даст по роже.
И вдруг пойму: как любит он…
Как любит, Боже!


2016 г


Miłość


Dzisiaj był taki zimny dzień,
zimna kolacja…
Sprawy niemrawie wlokły się,
złapałem katar!

Kąpię się w wannie, woda drży,
masując ciało.
Nabieram sił, podczas gdy ty
zasnęłaś nago.

Chciałbym się ogrzać, chciałbym, tak…
Chociaż troszeczkę!
A cień ręcznika niczym rak
chwyta za serce!

Dzisiaj był taki zimny dzień.
I noc nie lepsza…
A cień ręcznika – zwykły cień!
Śpisz nie u męża…

Od naszych pierwszych spotkań rok
upłynął ponoć.
Przed bramą dyżur ma twój mąż.
Wezwać na pomoc?

Niech przerwie twój haniebny sen,
mnie da po mordzie,
bym pojął jak on kocha cię…
Jak kocha, Boże!
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Bożena
Posty: 5397
Rejestracja: śr 01 wrz, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: Bożena »

:rozyczka: dawno nie czytałam Twoich przekładów- świetnie jak zwykle-a wiersz- o miłości i we troje?- serdeczności :rozyczka: :-D
Miłość - to wariactwo. Lecz tylko idioci nie wariują.
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

Swietny Twoj wiersz, Liliano.
(Tak pisze, bo czytanie po rosyjsku niewiele mi daje...)

Pozdrowiam Cie serdecznie :rozyczka: :-D
Basia - biedronka
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Bożena pisze: dawno nie czytałam Twoich przekładów
Rzadko je zamieszczam, Bożenko, bo i zainteresowania dużego nie ma.

Z podziękowaniem za dobre słowa, :rozyczka: Lila

biedronka basia pisze:Swietny Twoj wiersz, Liliano.
Dziękuję bardzo, Basiu. Miło Cię gościć.

Pozdrawiam serdecznie :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,