Napisz, proszę

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Napisz, proszę

Wiem, to jest żmudne - jednak pisz: rylcem, ołówkiem, gęsim piórem,
o tych obrazach co je śnisz , a w których pełno jest figurek
spowitych w taki tańca pląs, że barwę gubi i rozmywa,
a w tle samotny z chóru głos jakby się skarżył czy przyzywał.

Napisz, bo może właśnie ty, po takim rannym przebudzeniu
znalazłaś w drzwiach wilgotny liść, który wiatr dziwnym trafem przeniósł
z dalekiej brzozy, może bzu, ze snu do jawy - czy odwrotnie
jak przypomnienie - przecież wiesz, tej wzajemności tak ulotnej.

Obiecywałaś raz czy dwa, że przyjdziesz radość ze mną dzielić
na jeden wieczór, jedną noc (nieważne w - czy bez pościeli).
A tu się skłębił nam ten czas, tęsknotą każdy dzień kołysze,
czyżby zadrwiła miłość z nas? Jednak poczekam, wiem – napiszesz.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/