W obronie wiersza - Antoni Słonimski

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

W OBRONIE WIERSZA

Gdy modny bełkot snobistycznej blagi
Krytyk zaciemnia kadzidlanym dymem,
Doszło do tego, ze aktem odwagi
Jest wiersz napisać z rytmem, sensem, rymem.

Kogo młodzieńcza oślepiła pycha,
Prostotę gotów uznać za prostactwo,
Widząc tasiemce słów - liter robactwo,
Widząc tasiemce słów - czytelnik wzdycha.

Mój przyjacielu, nie wstydź się, nie rumień.
Bo to są słowa, które bałamucą.
Nigdy się twojej pamięci nie wrócą
Ani nie trafią do serc ani sumień.

Tacy są trudni chłopcy nasi, twardzi,
Patos i liryzm taki wstręt w nich budzi,
Tak jeden z drugim światem awangardzi,
Że wiersze pisze jakby pluł na ludzi.

I cóż, że biedne słowa wypokraczy
I wtłoczy w szereg dziwacznych skojarzeń?
Wiersz, kiedy nie jest pokarmem dla marzeń,
Gdy nie jest skargą, buntem - nic nie znaczy.

.
Ostatnio zmieniony pn 04 lip, 2016 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 1 raz.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

:rozyczka: :-D

Dziękuję Ci, Janie Stanisławie za ten wpis.
Oczywiście nie znałam wiersza.

Dla mnie to kolejna zachąta do "trzymnia kursu na trdycję", naturalnie z uwzględnieniem współczesnego języka.
Basia - biedronka
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: dokładnie :-D
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Maria
Posty: 7795
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010

Post autor: Maria »

a dla mnie wprost zbawienne są te strofy

DZIĘKUJĘ JANIE
Załączniki
images.jpg
images.jpg (26.47 KiB) Przejrzano 11561 razy
Nie myśl głośno, obudzisz uśpione.